BABÁZUNK

"Azt kérdezed tõlem hogyan vártalak? Mint az éjszakára fölvirrad a nap, mint a délutánra jön az alkonyat, mint ha szellõ jelzi a förgeteget- ezer pici jelbõl tudtam jöttödet. Mint tavaszi reggel a nap sugarát, fagyos téli este jégcsap illatát, mint az alma ízét, tejet, kenyeret- pedig nem is láttalak még, úgy ismertelek. Mint a fény az árnyat, záport a virág, mint patak a medrét, madarat az ág, mint sóhajos nyári éjjel a fák az eget- mindenkinél jobban téged így szerettelek. "

Nyafi számláló

Lilypie Breastfeeding tickers

Friss topikok

  • motymoty: Lehet még meghívót igényelni? Reménykedem! (2010.08.09. 14:46) Legyen meghívós?
  • manner: Nálunk is valami ilyesmi a (távlati) cél kajaügyben... de még fényévekre vagyunk... ügyesek vagytok! (2010.08.03. 10:39) Egy kis összefoglaló
  • rolibaba: @Cézár imádó: Nem semmi az öreglány... Ajándékot pofátlanság visszakérni... (Szerintem!) (2010.08.01. 23:28) Az első láthatás
  • Julcsi84: Boldog névnapot Tündéri pici lány!!! Puszim!! (2010.08.01. 21:27) Orchidea névnap:)
  • Cézár imádó: @manner: már kinyomta magát és négykézláb hintázik:) (2010.08.01. 13:16) Nenene - bababa

Újraélesztés

2009.07.24. 14:17 Cézár imádó

Reméljük, hogy soha nem lesz rá szükség, de jó, ha az ember ismeri a módját, és pánik helyett alkalmazza is...

Célja az agy oxigénellátásának biztosítása a légzés és keringés folyamatosságának fenntartásával.

Egy gyermek szíve szerencsére csak ritkán áll meg, gyakrabban fordul elő, hogy a légút valamilyen idegen test miatt elzáródik.

Légutak ellenőrzése: Csecsemő légutainak elzáródásakor arcszíne hamar lilás színűvé válik. Ha az idegen testet eltávolítottuk (lásd. később) arcszíne percek alatt rendeződik. Egyéb esetben a fej hátrahajtásával és az áll felemelésével tegye szabaddá a légutat és ellenőrizze a légzést szemmel, füllel, érzékeléssel. Gyakori jelenség csecsemőknél a sírás közben kialakuló apnoe (a csecsemő vagy kisgyermek sírása közben nem vesz levegőt, arca ellilul és ha nem avatkozunk be elájul). Minden esetben (különösen apnoe esetén) első teendő külső inger adása a gyermek számára. Sok esetben ha hírtelen ráfújunk arcára összerezzen, majd elkezd újra levegőt venni. Ha erre nem reagált finoman rázzuk meg, csípjünk bele, locsoljuk le az arcát egy kis hideg vízzel. Ha erre sem reagál, fektesse a hátára a földön vagy egy asztalon, majd kezdje meg az újraélesztést.

Csecsemő mesterséges lélegeztetése: Mesterséges lélegeztetés során befújáskor az „együtt a szájba és orrba” módszert kell alkalmazni. Szorítsa rá ajkait a csecsemő orrára és szájára, majd fújjon levegőt a a tüdejébe, míg a mellkasa emelkedni kezd. A száját elvéve hagyja a mellkast lesüllyedni. Folytassa a lélegeztetést percenként 20-szor.

Szívműködés ellenőrzése: A csecsemők és kisgyermekek nyaki ütőerét nehéz kitapintani, ezért a felkari ütőéren ellenőrizheti a pulzust. (a felkar belső részén található a váll és könyök között félúton). Tegye mutató- és középső ujját a felkar belső oldalára, és gyakoroljon enyhe nyomást a felkar belső oldalán a csont felé. Segíthet, ha hüvelykujját a kar külső felére helyezi.

Mellkasnyomás (szívmasszázs): Ha a gyermek pulzusa nem tapintható, alkalmazzon mellkasnyomást a szegycsont alsó részén. Fektesse le a csecsemőt vagy kisgyermeket egy szilárd felületre. Helyezkedjen el a gyermek bal oldalánál. Csecsemőknél a nyomás helyének megállapításához kösse össze mellbimbóit egy képzeletbeli egyenessel. Tegye mutató- és középső ujjbegyét e képzeletbeli egyenes felezőpontja alá, és alkalmazzon 100 nyomást percenként. Egy nyomás 1,5-2,5 cm mélységű legyen. Minden ötödik nyomást egy befúvásos lélegeztetés kövessen.

 

Szólj hozzá!

Címkék: csecsemő baba újraélesztés lélegeztetés szívmasszázs

A bejegyzés trackback címe:

https://babazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr81263462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása